Carences: Comment les comprendre?
Posté : 25 févr. 2022 10:31
Bonjour à tous,
les carences sont souvent un sujet de discussion.Il n'est pas toujours facile de les identifier et de comprendre pourquoi.
Ce topic a donc pour but d'aider a comprendre pourquoi les agrumes sont carencés ( l'identification des carences ont déjà été discuté sur d'autres topic).
Cela risque d'être un peu compliqué, mais je pense que certains apprécieront.
Voici deux extraits:
Carence de Mg: peu de Mg dans le sol, ou trop de K ou Ca.
Hunger signs of Mg in citrus have first been identified by Averna-Saccá (1912) in citrus orchards in Brazil. Leaf symptoms
of Mg deficiency are widespread in orchards on acidic soils, where the availability of this nutrient in the CEC is low.
Magnesium deficiency in citrus is also induced by high contents of K and Ca in soils as a result of unbalanced fertilization
(Mattos Jr. et al., 2004; Quaggio et al., 1992b, 2014).
Carence en Fer:
Carence en fer: Sol contenant trop d'eau, trop peu de fer dans le sol ou trop de Carbonates ou PH du sol trop basique.
Fe chlorosis disorders on leaves appear due to impaired Fe absorption by roots and translocation to leaves,
generated by a short Fe supply due to high levels of bicarbonate or microelements or because of the flooding conditions
in soils, as well as in high pH substrates used in nursery cultivation (Martínez-Cuenca et al., 2015; Ferrarezi et al., 2007).
les carences sont souvent un sujet de discussion.Il n'est pas toujours facile de les identifier et de comprendre pourquoi.
Ce topic a donc pour but d'aider a comprendre pourquoi les agrumes sont carencés ( l'identification des carences ont déjà été discuté sur d'autres topic).
Cela risque d'être un peu compliqué, mais je pense que certains apprécieront.
Voici deux extraits:
Carence de Mg: peu de Mg dans le sol, ou trop de K ou Ca.
Hunger signs of Mg in citrus have first been identified by Averna-Saccá (1912) in citrus orchards in Brazil. Leaf symptoms
of Mg deficiency are widespread in orchards on acidic soils, where the availability of this nutrient in the CEC is low.
Magnesium deficiency in citrus is also induced by high contents of K and Ca in soils as a result of unbalanced fertilization
(Mattos Jr. et al., 2004; Quaggio et al., 1992b, 2014).
Carence en Fer:
Carence en fer: Sol contenant trop d'eau, trop peu de fer dans le sol ou trop de Carbonates ou PH du sol trop basique.
Fe chlorosis disorders on leaves appear due to impaired Fe absorption by roots and translocation to leaves,
generated by a short Fe supply due to high levels of bicarbonate or microelements or because of the flooding conditions
in soils, as well as in high pH substrates used in nursery cultivation (Martínez-Cuenca et al., 2015; Ferrarezi et al., 2007).